Vest for Hals – Egense overfarten ligger byen Gudumholm. Som mange andre steder var her også et frysehus, eller rettere som det ses på foto, en frostbox central. Det fungerede i perioden fra  1949 til 1988.

 

Lundum er en lille by nordvest for Horsens. Byen her har også som mange andre haft såvel både købmand som frysehus mv. Og man har heldigvis ladet frysehuset stå som det ses herunder. Byen har endvidere også et fint muret transformertårn stående ikke langt fra frysehuset. Byens nyrenoverede busskur skimtes endvidere forrest til højre.

Under foto ses Rådved Fryseboks som ligger på samme vej blot 1.5 kilometer borte, det viser meget om hvor stor betydning disse huse havde for landsbyerne.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Lidt vest for Møldrup findes den lille by Tostrup. Her i området findes bla også et større lager for naturgas, og området har tidl været i kraftig dialog omkring udledning af overskudsvand som ledtes ud i Limfjorden. Huset ligger som det ses strategisk lige ved vejen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Med stor tak har jeg  modtaget fotos af frysehusene herunder. Selvom området ellers er besøgt flere gange, ja så er der til stadighed glemte steder, ture dertil har været skønne – området er meget flot. Tak  for fine fotos samt oplysninger.

frysehus 4

Huset herover  Houvej 78

frysehus 2

Det fine gule hus herover er iflg oplysningerne fra 1946 og på 12 m2

frysehus 1

Slidt og forladt ses også dette hus herover, bygget i 1950 og ligger på  Houvej 5 og er på hele 14 m2.

Det sidste hus som vises herunder er som det ses pænt renoveret, bygget også i 1950 og ligger på Houvej 47, indeholder hele 12 m2
frysehus 3

 

 

 

Nær Viborg ligger den lille by Vinkel, udover transformertårne som stadig står der, er der også dette gamle frysehus.
Idag holder den lokale bus lige ud fro, så frysehuset er med i køreplanen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nordøst for Randers i det som tidligere var Randers Amt ligger byen Lindbjerg. Byens navn kan dateres helt tilbage til 1470 hvor byen blev kaldt Lindbierw.  Meget er sket siden og såvel købmand, smed , brugs , cykelsmed med videre er desværre for længst væk. Forsamlingshuset har man dog stadig og ret strategisk op af dette ligger byens frysehus som ses herunder. Frysehuset blev bygget i starten af 1950 og havde 20 bokse Idag  ser det ud til at det primært bruges til opmagasinering af stole med mere.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tirsdag den 31 januar 2012 blev det så sidste dag for frysehuset i Brylle syd vest for Odense.
Frysehuset havde der eksisteret i 62 år med udlejning af de 48 bokse som huset kunne tilbyde. De fleste har jo fryser hjemme og det sammen med at driften af kølere mv skulle fornyes, ja så blev huset pr 15 februar solgt til en privat borger.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nær Spodsbjerg ligger Pederstrupvej., her består et ret charmerende frysehus som pt virker ret intakt. Huset som er opført i 1950 og har hele 50m2 at byde på. Som det ses på foto så er selv skiltet der informerer om hvordan man får hjælp, samt det obligatoriske billede af isbjørnen stadig intakt.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ved den lille by True vest for Århus ligger dette lille frysehus. Huset blev opført i 1951. Anlæggets kompressor blev fornyet sidst i tresserne, men i løbet af begyndelse af 1970 blev den tekniske udvikling for hård en konkurrent for huset. Frysehuset ophørte i 1979 med sit virke, og overgik til beboerforeningen i 2003  i 2005 begyndte en renovering. Denne var færdig og huset blev indviet i 2006. Huset bruges idag til opbevaring af beboerforeningens ejendele.
Kilde: True beboerforening
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

En spændende fund i byen Tørringhuse ved Lemvig
Som det ses på foto er huset stadig udstyret med  klokken som gav signal hvis noget var galt i frysehuset.
Bemærk det lille skilt som sidder til højre for døren og som også er vist herunder

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Bøgballe syd for Uldum.
Huset  ser  som det ses på foto ud som om, at man blot er gået derfra og ladet alt være ved det gamle, der er såvel bokse, anlæg til drift, med mere. Huset er ikke længere i brug som frysehus.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Byen Addit nord for Brædstrup har også i tidernes morgen haft dette frysehus som  idag fungerer som lokalt informationscenter.Huset er iflg arkivet i Brædstrup bygget i 1948

OLYMPUS DIGITAL CAMERA